Facebook

Nieuws

Titeren en vaccineren (april 2019)

Om te bepalen of uw dier een vaccinatie echt nodig heeft, kunt u uw dier laten titeren. Dit houdt in dat er bij uw dier een klein beetje bloed wordt afgenomen om aan de hand van de hoeveelheid antilichamen in het bloed te kijken of uw dier nog voldoende beschermd is tegen bepaalde ziektes. Afhankelijk van de uitkomst van de bloedtest wordt gekeken of uw dier een bepaalde vaccinatie wel/niet nodig heeft. Hiermee gaat u heel gericht vaccineren en voorkomt u dat uw dier onnodig allerlei chemische stoffen via de vaccins binnenkrijgt.

​Er kan getiterd worden voor de volgende ziektes: Parvo, hondenziekte/kattenziekte en hepatitis. Het is niet mogelijk om te titeren voor rabiës en ziekte van Weil. 


Echo, een techniek in onze praktijk (februari 2019)

Met echo zijn de verschillende (buik)organen specifieker te onderzoeken dan bijvoorbeeld met röntgenopnames. De meest bekende toepassing is de drachtigheidsecho, waarmee al in een heel vroeg kan worden bepaald of een dier al dan niet ‘drachtig’ is. Voor medische toepassingen zijn er de buikecho, om afwijkingen in de organen in de buikholte op te sporen en verder de spier- en pees-echo voor het vaststellen van letsel.